A doua propunere pentru șederea dumneavoastră în oraș timp de 24 de ore este un tur pentru aceia dintre dumneavoastră care deja cunosc minunatul centru istoric al Sibiului. Vă propunem să vedeți orașul "de pe bicicletă”, pentru că Sibiul este un oraș bike-friendly. E o abordare nouă și sperăm să o apreciați.

Vă propunem ca turul dumneavoastră să înceapă tot din centrul istoric, din centrul de închirieri de biciclete [1] situat în Piața Unirii. Sunteți la limita centrului istoric. Dar Sibiul este fascinant și dincolo de limitele fostei cetăți fortificate. Intrăm în cartierul Iosefin pe strada Dealului [2] și apoi pe strada Banatului, ajungând astfel pe Bulevardul Victoriei. Coborâți de pe bicicletă și bucurați-vă la pas de clădirile acestui cartier vechi al Sibiului: aici se află Facultatea de Litere [3], rectoratul Universității Lucian Blaga Sibiu și masiva clădire în care a funcționat Tribunalul. Astăzi, imobilele istorice adăpostesc birouri și restaurante. Mergând agale, pe lângă bicicletă, veți ajunge în zona parcului Sub Arini [4], acesta întinzându-se pe 22 de hectare unde cresc aproape 70 de specii lemnoase autohtone și exotice și găzduind aproape 100 de specii de păsări. Pavilionul muzical, fântâna arteziană, bustul poetului Mihai Eminescu, aleile sinuoase, florile și copacii, dar și pista pentru biciclete, fac din acest parc un obiectiv căutat de sibieni, dar și de turiști. Rămâneți un timp aici pentru a vă bucura de aerul curat, de frumusețea plantelor și de liniștea acestui parc.

Traversând apoi parcul în diagonală, veți ajunge la pista pentru biciclete [5], parte dintr-un sistem care însumează aproape 65 de km de culoar pentru bicicliști, în tot orașul.

Urmând pista veți ajunge pe strada Ludoș, unde veți găsi una dintre intrările în Grădina Zoologică Sibiu [6], situată în Pădurea Dumbrava. E timpul să coborâți din nou de pe bicicletă și veți vedea că va merita. Veți vizita un Zoo modern, chiar dacă e cea mai veche Grădină Zoo din țară. Aici și-au găsit un adăpost bun peste 250 de animale din 52 de specii. Aleile liniștite, lacul cu fântâna plutitoare și bărcile care alunecă ușor în lumina soarelui, fac din acest loc un popas minunat în plimbarea dumneavoastră. Odată parcurse cărările Grădinii, se apropie amiaza.

E timpul să urcați din nou pe bicicletă și, folosind pista pentru biciclete care duce mai adânc în pădure, să ajungeți la Muzeul Civilizației Populare Astra [7], un muzeu în aer liber, unic în Europa. Aici veți poposi câteva ore bune pentru că veți fi cu siguranță absorbit. Muzeul se întinde pe aproape 100 de hectare, exponatele – gospodării și instalații tehnice din satele României – acoperind aproape 50 de hectare. Plimbați-vă agale pe cei peste 10 km de alei, faceți cunoștință cu instalațiile țărănești care, pe cât de vechi, pe atât de inventive și interesante sunt.

Se face seară, așa că se impune să vă întoarceți în oraș, pe aceeași cale, urmând pista pentru biciclete. Nu uitați să înapoiați bicicleta în centrul de închirieri și apoi grăbiți-vă către spectacolul de teatru, sau concertul de Filarmonică pe care cu siguranță l-ați ales, sau pur și simplu bucurați-vă de bucătăria locală în una dintre terasele sau localurile din centru. Cel mai probabil o să auziți din Piața Mare primele acorduri ale unui concert de muzică sau animația de pe stradă care anunță unul din cele peste 100 de evenimente care au loc în Sibiu în fiecare an, în diverse spații publice sau săli de spectacole.
Acum sunteți siguri că nu vreți să mai rămâneți încă o zi?

SCRIE UN COMENTARIU:

Commenting is not available in this channel entry.