Dacă vă aflați în Sibiu pentru a vizita centrul istoric al Sibiului, trebuie să fiți pregătiți pentru a fi surprinși. De la deschiderea Pieței Mari și până la străduțele înguste din Orașul de Sus, această zonă a Sibiului vă va fascina cu siguranță. Vă propunem să începeți turul în Orașul de Jos, admirând de pe o bancă construcția din piatră care marchează fosta piață a Dragonilor [1] de pe strada 9 Mai. Urcați apoi pe strada Ocnei, către Podul Minciunilor [2], primul pod de fontă din țară, de care se leagă povești fascinante. Intrați apoi în Piața Mică, urmărind cu privirea Turnul Sfatului [3], una dintre cele mai emblematice clădiri ale orașului. Panorama din Turn e minunată!
În anotimpul cald, Piața Mică se umple de terase, iar iarna, cu zăpadă piața devine o feerie.
Treceți apoi prin pasajul de sub Turn și veți ajunge în Piața Mare. De aici străzile se deschid în stea. Pe strada General Magheru veți găsi Biserica Ursulinelor, pe strada Arhivelor veți ajunge în Piața Schiller, pe strada Samuel Brukenthal veți găsi clădirea Primăriei și cea a Muzeului Brukenthal [4]. Treceți pragul acestui muzeu vestit în România și în întreaga lume pentru colecțiile sale. Cu siguranță veți fi fascinați, iar turul dumneavoastră se va prelungi până după amiază.
Înapoi pe strada Samuel Brukenthal, mergeți la dreapta spre Piața Huet, unde puteți vizita maiestuoasa Catedrală Evanghelică [5]. Colegiul Național Samuel von Brukenthal e chiar vis-a-vis, fiind găzduit într-o clădire foarte valoroasă din punct de vedere istoric și arhitectural.

Coborâți apoi pe strada Alexandru Odobescu. Muzeul de Istorie e situat imediat pe stânga și merită cu siguranță timpul dumneavoastră. Clădirea Muzeului de Istorie Casa Altemberger este considerată a fi unul din cele mai importante monumente de arhitectură civilă gotică din sud-estul Europei.

Continuați să coborâți apoi, din nou spre Orașul de Jos și imediat pe dreapta veți vedea scările Pasajului Scărilor [6]. Zidul din dreapta dumneavoastră face parte din fostele centuri de apărare ale orașului, aspectul său de astăzi fiind rezultatul unor ample lucrări de reabilitare și conservare. Veți ajunge apoi pe strada Turnului. Așezați-vă aici pe o bancă din micul loc de odihnă amenajat aici. Cât timp vă odihniți, priviți spre Orașul de Sus. Veți vedea panorama minunată a turnurilor bisericilor și a clădirilor care de mai de care marcată într-un mod mai distins de trecerea secolelor.

Continuați-vă apoi drumul spre strada Centumvirilor [7] – diferența de relief crează cu siguranță o vedere deosebită. Treceți pe strada Tribunei. Puteți să vă abateți ușor spre stânga, pe strada Mitropoliei, pentru a vedea Catedrala Ortodoxă [8]. Reveniți apoi pe strada Tribunei până ajungeți în Piața Unirii. Apucați drumul din față – e strada Cetății.
Pe dreapta veți vedea zidurile fostei cetăți, cu turnurile sale de apărare, străjuite în trecut de breslașii vestiți ai Sibiului. Priviți cu atenție imobilele, priviți acoperișurile, mergând agale pe pavajul pe care pare că auziți copitele cailor care trag după ei trăsurile. Veți ajunge apoi într-un spațiu deschis în care veți descoperi clădirea splendidă a Filarmoniicii de Stat din Sibiu [9]. Mai jos cu câțiva pași veți descoperi o altă clădire impresionantă – cea a Muzeului de Istorie Naturală [10].

Deja trebuie să fie seară. E timpul să vă pregătiți pentru piesa de teatru, spectacolul de Filarmonică sau evenimentul din centru pe care, cu siguranță l-ați găsit în calendarul de evenimente.
Apoi puteți cina în unul dintre restaurantele pe care le găsiți la tot pasul, amintindu-vă de plimbarea unei zile frumoase în Sibiu.

SCRIE UN COMENTARIU:

Commenting is not available in this channel entry.