A fost deschis în anul 1972, iar colecţiile muzeului reunesc peste 6.600 de piese din secolele XVI-XIX.
Ele provin din 67 de surse și anume: farmacii, oficii farmaceutice, instituţii medicale și persoane particulare, din 32 de localităţi din ţară.
Clădirea în care funcţionează muzeul, situată în Piaţa Mică, este monument istoric și de arhitectură cu elemente gotice si renascentiste, datând din anul 1568. În această clădire a funcționat una din cele mai vechi farmacii sibiene, “La Ursul Negru”
Muzeul este format din oficiu, laborator şi o expoziţie homeopatică (alcătuită din 2900 de piese).
Prima încăpere a acestui muzeu - oficina - este un element tradiţional în configuraţia farmaciilor, având funcţia de prezentare a produselor medicamentoase.
Mobilierul a fost executat la Viena în anul 1902 și a aparţinut fostei farmacii  "La vulturul negru”.
 Dintre instrumentele prezentate în prima încăpere reţine atenţia un mojar din bronz, datat 1597, care era folosit în operaţiile preliminare de preparare a medicamentelor, fiind cel mai vechi obiect din colecţie.
Printr-un coridor îngust se ajunge în cea de a doua încăpere, unde sunt expuse instrumente medicale şi câteva truse chirurgicale, foarfeci şi microscoape, precum şi ilustraţii preluate după documente şi publicaţii vechi.
Spaţiul afectat laboratorului farmaceutic ilustrează complexitatea proceselor de elaborare a medicamentelor și evoluţia acestora, în strânsă concordanţă cu evoluţia concepţiilor medicale şi farmaceutice. Sunt prezentate aici balanţe de diferite tipuri, mojare, maşini pentru zdrobirea şi măcinarea materiilor prime, filtre, distilatoare, recipiente metalice şi ceramice, sticlărie de laborator etc.
Cea de-a treia şi ultima din încăperi este rezervată homeopatiei. La noi această practică s-a bucurat de o mare popularitate, promotorul acestei practici, Samuel von Hahnemann activând timp de peste un an aici, ca şi secretar al baronului Samuel von Brukenthal.
Colecţia homeopatică a muzeului cuprinde peste 2900 piese, respectiv truse şi flacoane cu preparate homeopatice, care au fost preluate de la vechea farmacie "La Îngerul".
În această încăpere mai pot fi văzute şi materiale documentare privind activitatea farmaceutică. De amintit prima ediţie a Farmacopeei Romane, apărută la Bucureşti în 1862.

UNDE SE AFLĂ:

ALBUM FOTO:

INFO UTILE:

ADRESA: Piata Mica Nr. 26, Sibiu

TEL: +40 269 218191

E-MAIL: -

WEB: http://www.brukenthalmuseum.ro

PROGRAM: Miercuri- Duminică: 10:00-18:00
Luni, Marţi închis.
Casa se inchide la 17:30

TARIF: Adulţi 10 Ron
Elevi/Studenţi 2,5 Ron
Copii peste 7 ani 2,5 Ron
Pensionari 5 Ron
Grup şcolar 11,5 Ron

SCRIE UN COMENTARIU:

Commenting is not available in this channel entry.