O caracteristică a zonei Sibiului este prezenţa bisericilor fortificate, datând din secolele XII - XVI, prezente în cea mai mare parte a satelor şi târgurilor colonizate de populaţia germană şi cunoscută sub genericul de saşi (saxones).
Bisericile fortificate sunt un fenomen unic şi foarte interesant. Ele pot fi găsite doar în câteva locuri din Europa, iar în Transilvania au existat mai mult de 300 de astfel de biserici săseşti fortificate.
Cele mai multe biserici fortificate se găsesc în zona Sibiului şi în localităţile din jurul Mediaşului. Spre deosebire de cetăţile din vestul Europei, bisericile - cetăţi din S-E Transilvaniei nu erau locuite permanent. Ele aveau funcţii sacrale, de adăpostire a populaţiei şi de apărare în caz de primejdie.
Unele dintre ele au dispărut, iar altele sunt pe cale de dispariţie, dar cea mai mare parte a lor s-au păstrat cu mândrie chiar şi în sate abandonate sau deja uitate. Bisericile fortificate de la Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer, Valea Viilor, Câlnic şi Dârjiu au fost declarate monumente de patrimoniu fiind acum incluse pe lista UNESCO. Acestea sunt împrejmuite cu ziduri adaptate formelor terenului pe care au fost construite, cu turnuri şi bastioane de apărare de o tipologie diversă şi pitorească.

ALBUM FOTO:

SCRIE UN COMENTARIU:

Comentarii

Camelia @ 11/07/2023, 13:48

Ne dati informatii va rog   despre bisericile fortificate. O sa fim in zona Iulie 18-20. Multumim