COSMA, Partenie

COSMA, Partenie

1837-1923

Jurist, cărturar, publicist, om politic de seamă
S-a născut în județul Bihor. Desfăsoară o activitate literară și publicistică cu articole în Gazeta de Transilvania, Telegraful Român și alte gazete. După absolvire, se stabilește la Beiuș, unde își deschide un birou de avocatură  din 1862, desfășurând o bogată activitate politică. În 1872 este ales deputat. Apără cu însuflețire drepturile românilor în Parlamentul de la Budapesta. La 4 iunie 1874 se căsătorește cu Maria Roman (nepoata lui Miron Romanul, care va fi ales mitropolit al Ardealului).
În 1876, se mută cu familia la Sibiu. În 1881, a fost ales preşedinte al Partidului Naţional Român, reuşind să unifice pe toţi românii din Banat, Ungaria şi Transilvania. Director al Băncii Albina, a fost cel mai bogat bancher român din Sibiu.
Contribuţia bănească a lui Partenie Cosma, mai ales la construirea Catedralei Ortodoxe din Sibiu şi a lucrărilor de la clădirile Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna", a fost foarte mare. Recunoscut drept om al faptelor şi al gândirii de perspectivă, organizator şi conducător desăvârşit, a avut multe alte realizări, între care amintim şi înfiinţarea "Solidarităţii", asociaţie a Instituţiilor financiare româneşti din Ardeal, din 1907, şi a Revistei Economice, prima revistă de specialitate economică. A înfiinţat Şcoala de Arte şi Meserii, Şcoala Primară de Fete, a sprijinit introducerea electricităţii alături de dr. Carl Wolf, precum şi realizarea căilor ferate Sibiu-Turnu Roşu, Sibiu-Vinţ. A colaborat şi la ASTRA, făcând parte din conducere şi unde a ajutat, de asemenea, cu sume mari de bani.
În 1914 pleacă în Italia. A murit la Călimănești, este înmormântat în Cimitirul Municipal.
În casa lui din B-dul Victoriei 25 au avut loc întâlniri cu marile personalităţi ale vremii, mai ales după ce Octavian Goga s-a căsătorit cu fiica sa cea mai mică, Hortensia Cosma (1880-1965).