Fosta Casă a Asociaţiei Meseriaşilor (Casa Hermes), Piaţa Mică 11 (P-ţa Huet nr. 11)
1867
Denumită iniţial “Casa Asociaţiei Micilor Meseriaşi” (Burger- und Gewerbeverein-Haus), a fost construită între anii 1865-1867 si inaugurată la 24 noiembrie 1867, devenind sediul administrativ al acestei Asociaţii, precum şi un loc destinat desfăşurării unor activităţi diverse, cum ar fi cele de club, bibliotecă, școlarizare a calfelor şi expoziţii de produse meşteşugăreşti.
În prezent, adăpostește Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder, deschis în 1990. Deşi nou construită în sec. XIX, pe fundalul unor mărturii relativ puţine ale construcţiilor anterioare (o construcţie din lemn, o construcţie din piatră, urme de ceramică gulerată, fragmente din zidul de bază din partea de vest), clădirea prezintă importanţă din punct de vedere istoric prin faptul că este situată în partea centrală, cea mai veche, a oraşului Sibiu şi, totodată pe considerentul că, odinioară, aici au locuit personalităţi ale vremii – comite ai saşilor, judecători regali - sec. XVII -XVIII.
Acest fapt este atestat de cele trei plăci din piatră, aplicate ulterior pe peretele ce separă holul în partea de vest, al noii clădiri, care fac referire la proprietarii vechii clădiri, anterioare Casei Asociaţiei Micilor Meseriaşi, respectiv, actualei Case Hermes. Pe (2) placa din mijloc se află sculptat blazonul fostului comite al saşilor Johannes Lulay. În partea dreaptă şi stângă se află două plăci inscripţionate - (1) cea din stânga indică ANNA MARIA FRANKLIN/ GEBORENE/ ROSENAURIN, iar (3) cea din dreapta VALENT(IN) FRANCK/ JUDEX REGIUS/ ANNO 1695/ DIE 6 IUNII/.
Denumirea simbolică de Casa Hermes pentru fosta Casă a Asociaţiei Micilor Meseriaşi a fost dată în perioada de după cel de-al doilea război mondial, prin asociere cu denumirea şi semnificaţia Zeului Hermes din mitologia greacă - ca zeu al comerţului – având în vedere că aici a fost sediul breslelor şi că, în Evul Mediu, Piața Mică era locul de vânzare a produselor meşteşugăreşti.

Mai multe detalii legate de aceasta cladire gasiti AICI

UNDE SE AFLĂ:

ALBUM FOTO:

SCRIE UN COMENTARIU: